Как да пренощуваме в палатка при зимни условия?

15 октомври 2019
Как да пренощуваме в палатка при зимни условия?

1. Изберете подходящ спален чувал и постелка за спане на палатка

 

Това е първото и основно правило. Ако го съблюдавате, ще си спестите излишни затруднения. Спалният чувал и постелката трябва да отговарят на условията на предстоящия поход. Температурата на комфорт на спалния чувал трябва да бъде с 5-10 градуса по-ниска от очакваната температура в района на похода. Тоест, ако през есента се отправите в ниски планини, където се очакват леки студове, вземете си спален чувал с -7, -10 градуса температура на комфорт.  

 

Какво означава температура на комфорт?

Европейският стандарт EN13537, който оценява топлоизолацията на спалните чували, използва следните температурни рейтинги:

Горен лимит - температурата, при която стандартен мъж/жена може да спи без излишно потене при отворена качулка с непокрита глава и с ръце извън чувала;

Комфорт - минималната температура, при която стандартен мъж/жена може да спи удобно в отпусната позиция;

Долен лимит - температурата, при която стандартен мъж може да спи в продължение на 8 часа в ембрионална поза без да се събуди от студ;

Ектремна граница - минималната температура, при която стандартна жена в продължение на шест часа се намира в спален чувал без да настъпи риск от смърт от хипотермия (измръзвания са възможни);

Никога не избирайте спален чувал оценявайки топлоизолацията му по екстремната граница. Това е температурата, при която няма да умрете, но и, най-вероятно, няма да може да заспите.

 

Запомнете – спалният чувал не ви топли. Генераторът на топлина е вашето тяло, а качественият спален чувал само ви помага да съхраните тази топлина. Най-голямата загуба на топлина се дължи на кондукцията – предаването на топлина при непосредствен физически контакт с предмет. Ако лежите на самата земя, тогава веднага ще започнете да я топлите с помощта на собственото си тяло. Земята винаги излиза победител и ще ви отнеме топлината. Ето защо спалните чували не са предвидени да се ползват на гола земя! Необходимо е да използвате топлоизолационна постелка.

 

При постелките температурата на комфорт се определя от коефициента R-Value - колкото по-висок е той, толкова по-добре за вас е това. Избирайте постелки с R-Value минимум 3. В зимни условия ползвайте дебели или 4-сезонни самонадувни постелки: те осигуряват добра топлоизолация и комфорт.

 

2. Използвайте т.нар. чаршафи за спални чували

 

Една от функциите му е да служи като спално бельо, но и като допълнителен изолационен слой, който осигурява по-висока температура на комфорт. Освен това чаршафът е в състояние да абсорбира излишната влага, която се освобождава от температурната разлика (кондензат), а същевременно спалният чувал остава чист (не е нужно да се пере често) и се овлажнява по-бавно.

 

3. Вземете каталитична печка за палатки

 

Предназначена е за употреба в затворени помещения(палатки). Това е незаменима вещ, с помощта на която може да си стоплите ръцете, краката или всяка друга част от тялото, да си изсушите ботушите или ръкавиците, и главното – да повишите температурата в палатката. Тази печка е абсолютно безопасна, тъй като използва каталитично(безпламъково) горене, което предотвратява запалването на предмети дори при пряк контакт, като същевременно липсват задушливи газове отделящи се при горенето. Един флакон газ може да се използва за отопление до 8 часа без прекъсване.

 

4. Сдвояване на спален чувал

 

Желателно е да са един и същ модел с дясна и лява цип система, въпреки че понякога е възможно да се сдвоят спални чували от различни марки - основното правило е преди да тръгнете в планината да проверите дали това е възможно да се направи. А ако сте семейна двойка, просто си купете двоен спален чувал и така трайно ще решите проблема със студа.

 

5. Затоплете се преди да легнете в палатката

 

Не лягайте да спите измръзнал - в противен случай няма да се стоплите скоро (а е възможно изобщо и да не се стоплите). Както ви казахме спалният чувал не топли, а само задържа топлината на тялото -  ето защо е важно топлината на тялото да е по-голяма. Преди да легнете, опитайте се да се стоплите по какъвто и да е начин. Ако сте запалили огън, се нагрейте около него, ако няма огън, направете няколко упражнения (скачайте, клякайте), в палатката може да изпиете и един горещ чай (чаят може да го консумирате и в спалния чувал, само внимавайте да не го разлеете).

 

6. Спете с дрехи

 

Някои смятат, че спането без дрехи в спален чувал е по-добър вариант. Въпросът е спорен и всъщност всичко зависи от  температурата на комфорт на спалния чувал и от температурата навън. Ако ви е студено да спите само по термобельо, си облечете някоя дреха. Обемни неща като пухено яке не навличайте, а го наметнете върху спалния чувал. Ако се въртите по време на сън, сложете якето вътре в спалния чувал, в противен случай то ще се измести и нощем ще трябва да разкопчавате спалния чувал, за да поставите отново якето. Облечете вълнени чорапи или пухени топлинки (терлици), панталони, шапка.

 

7. Затоплете главата си

 

Обикновено всички затоплят краката си и забравят за главата. Същевременно 80% от топлината на човешкото тяло излиза от главата. Понякога е достатъчно просто да си сложите шапка. Тези, които не издържат на студ не бива да се навличат с всички възможни дрехи – достатъчно е да изолирате главата и шията си, например, като ги увиете с якето си. По този начин вие също така предотвратявате загубата на топлина от спалния чувал.

 

8. Изолирайте спалния чувал от студената земя

 

Ако ви се налага да пренощувате в планината и не носите постелка за спане, тогава подложете под себе си всичко, което е възможно. Под краката сложете раницата си, под гърба резервните си дрехи, под кръста поставете възглавница за палатка. Ако имате катерачно въже, сте си решили проблема - алпинистите спят на него без да си подлагат каквито и да е постелки, така че и вие ще се справите. Няма да ви е удобно, но за сметка на това ще ви е топло. В краен случай поставете под гърба си сгънато на няколко слоя спасително одеяло-фолио. Това не е толкова ефективно, колкото постелката за спане, но е по-добре от нищо.

 

9. Направете си печка от бутилка

 

Ако не притежавате каталитична печка, в спалния чувал може да поставите импровизирана такава – направена от пластмасова бутилка или манерка. Стоплете вода, напълнете бутилка (манерка) и я сложете в спалния чувал. Вариант е да направите два такива нагревателя: единият за краката, а другият за гърдите. Подобен нагревател отделя топлина в продължение на няколко часа, а след това е по-добре да го отместите - да спите в прегръдка със студена вода не е много приятно. Една забележка – не пълнете пластмасова бутилка с вряла вода. Просто като топлите водата, не я кипвайте.

 

10. Опитайте се да не излизате от палатката

 

Всяко излизане навън охлажда, както вас, така и палатката, особено ако входът ѝ е разположен срещу вятъра. Излезете ли - и целия труд по отоплението ѝ ще бъде напразен. Ето защо опитайте се да не напускате палатката без основателна причина. Преди лягане пийте по-малко количество чай, но ако все пак се наложи да се облекчите по малка нужда, използвайте пластмасова бутилка с широко гърло. Има специални джаджи и за девойките – например фуния за уриниране.

И все пак ако ви се наложи да излезете, си спомнете за гореописаните гимнастически упражнения за загряване. Направете поне десетина клека, за да легнете в спалния чувал затоплен.

 

11. Яжте до насита

 

По време на походи в планината няма място за диети. Калориите са пряко свързани с топлината, а не с наднорменото тегло. При преходи в зимно време е по-добре да приемате висококалорични храни, които са богати на мазнини и въглехидрати. Например фъстъчено масло, шоколад, ядки, пемикан... Гореща супа с пемикан и масло гхи е чудесен пример за правилна вечеря в мразовита вечер.

Яжте гореща храна, защото студената храна изисква енергия от тялото, която служи за затоплянето ѝ. А  трябва да е обратното: храната да ви топли, а не вие храната. Храната е енергия, а енергията означава топлина, ето защо колкото повече енергия във вид на храна получи организмът ви преди сън, толкова по-топло ще ви е по-време на сън.