Спортни и военни тритиеви часовници

23 януари 2020
Спортни и военни тритиеви часовници

Дълго време часовниците с тритиево осветление бяха популярни единствено сред военнослужещи, специални служби, полиция и т.н. Както и сред любителите на риболова, къмпинга и планинарството. Днес часовниците с тритиева подсветка стават все по-разпространени  и вече са доста често срещани при спортните и дори ежедневни часовници.

 

В исторически план първоначално в часовниците се използва радий. След като е установено, че използването на радий за подсветка на часовниците е изключително вредно за здравето, часовникарската индустрия преминава към тритий. Освен него се използва прометий, както и технологиите „Luminova” и „Super-LumiNova”.

 

Ренесансът на трития настъпва, след като швейцарската компания „MB-Microtec” представя тритиева подсветка под формата на специални колби. Днешната технология за използване на тритий във часовниците е доста елементарна: взема се стъклен съд, като вътрешните му стени се покриват със светещо вещество луминофор, след което съдът се пълни с тритиев газ и херметически се запечатва. Електроните, които се излъчват при бета-разпада на трития, стартират интензивна „бомбардировка” на слоя със светещата субстанция, което именно създава светлинния ефект. Излъчването на разпадащия се тритий е с област на разпространение 1-3 милиметра, което не позволява да премине през стените на съда и да проникне в човешкото тяло.

 

Основното преимущество на трития е, че той свети постоянно и съответно такава подсветка за часовника не е необходимо да се "зарежда" от източник на светлина. За минус може да приемем, че доскоро имаше известно ограничение в дизайна (използваха се само правоъгълни колби), както и по-ниската яркост в сравнение със SuperLuminova. Но днес тези проблеми са разрешени. Що се отнася до дизайна, днес производителите вече използват плоски колби, което позволява да се постигне „класическия“ дизайн на часовника. По отношение на осветяването, някои компании отидоха далеч в бъдещето, представяйки ярко осветление на основата на тритий T100 (до 50 години активност на трития и подсветката).

 

Едни от най-ярките тритиеви часовници в света се произвеждат от американската часовникарска компания «ArmourLite». В пълна тъмнина технитe часовници с тритиева подсветка Isobrite светят като часовник със Super-LumiNova (но при умерена светлина този ефект не е толкова силно изразен).

 

Моделите са в карбонов корпус с изразен тактически стил. Така че е подходящо да ги ползвате, когато спортувате, извършвате физическа дейност и т.н. Това са отлични часовници за спорт - леки, удобни, с надежден кварцов механизъм и солидна удароустойчива конструкция. Разбира се, и с красива, и ярка подсветка. Наистина отличен вариант да се присъедините към света на военните и спортни тритиеви часовници.

 

Часовниците на «ArmourLite» е трудно да се сравняват с повечето други часовници с осветление с тритий – просто те са много по-ярки. За съжаление, снимките и видеоклиповете не могат да предадат цялата яркост, но в действителност те светят изключително мощно!

 


Как да пренощуваме в палатка при зимни условия?15 октомври 2019

Ще ви представим няколко проверени способи, които ще ви позволят къмпингуването в планината да се превърне в незабравимо приключение дори и ако атмосферните условия са неблагоприятни. В противен случай рискувате вашият дългоочакван туристически преход да се превърне в нескончаемо броене на минутите до разсъмването, придружено със звучно тракане на зъби от студ.

прочети още