Един от Първа дивизия

Цена: 16,89 лв.
+ -
Моля, изберете:

„Един от Първа дивизия“ е разказ за хората – за орача и чиновника, за занаятчията и учителя, за богатия и бедния, за неграмотния и образования, за кръчмаря и поета. България ги призовава и те оставят семействата си, стичайки се под знамената на своите полкове.

 

Заради България. За да изпълнят дълга си. Докрай.

 

Те се бият по бойните полета на войните за национално обединение. Границите на днешна България са начертани с върховете на щиковете им. Стоят с месеци в окопите, в мразовитата шир на Влашко и в маларичните полета на Битолско. Атакуват „на нож“ безименни коти, държат до последно наглед безсмислени позиции, режат телени мрежи и копаят окопи. Ранявани са, боледуват, загиват от куршум, сабя, артилерийско попадение.

 

„Един от Първа дивизия“ на Георги Ст. Георгиев е вероятно най-забележителният образец на българската военна мемоаристика. Скоро след издаването си през 1935 г., книгата се превръща в абсолютен бестселър и само за седем години претърпява пет издания. Макар един век да ни дели от описаните събития, с всяка прелистена страница читателят ще върви по дългия и поучителен боен път на легендарната Желязна дивизия, ще почувства гордостта от победите, но и ще изпита болката от една истинска трагедия.

 

Автор - Георги Ст. Георгиев

Издателство - "Българска история"

Година на издаване - 2018 г.

Корици - меки

Страници - 320

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!