До Драва и отвъд

Цена: 11,89 лв.
+ -
Моля, изберете:

Дневникът „До Драва и отвъд“ предлага един уникален поглед към битието на българския войник, хвърлен във Втората световна война, възприемана от мнозина наши предци като чужда. Когато говорим за участието на българите в даден конфликт, ние обичаме да се разглеждаме като воинска нация, способна на чутовни геройства. Освен подвизи обаче, животът в окопите е изпълнен с много повече тривиални занимания, които обикновено отпадат от по-популярните интерпретации на миналото.

 

Настоящото издание показва ежедневието на българския войник такова, каквото е било през онези бурни месеци от края на 1944 г. и началото на 1945 г. Сраженията са само мъничка част от преживяното от предците ни. Прочетеното ще ви разкрие войната в цялата ѝ пълнота – смъртта, нищетата, мизерията и трудностите, редуващи се с моменти на веселба, опиянение и забрава. В спомените на Николай Калайджиев – взводен командир на Втори взвод от Първа тежкокартечна рота от 12-и пехотен полк, могат да бъдат открити наблюдения, които остават актуални към днешна дата и ще представляват повод за размисъл.

 

Книгата е безценен извор, който задължително трябва да присъства във всяко бъдещо изследване за участието на българската армия в заключителния етап на Втората световна война.

 

Автор - Николай Калайджиев

Издателство - "Би 93" ООД

Година на издаване - 2019 г.

Корици - меки

Страници - 144

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!